Herdenkingsrede 2015


Geachte aanwezigen, dames en heren, jongens en meisjes, Loco-commissaris van de Koning van de provincie Utrecht, gedelegeerde van de Belgische ambassade, hartelijk welkom hier bij het Herdenkingsmonument Fort Rhijnauwen in de gemeente Bunnik, waar we met elkaar zullen herdénken aan de vooravond van de viering van 70 jaar bevrijding.

Het blijft indrukwekkend dat ieder jaar weer zoveel mensen in serene stilte de weg naar deze bijzondere plek weten te vinden om zo met elkaar de eer te bewijzen en dankbaarheid te tonen aan de mannen en vrouwen die waar ook ter wereld hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid.

En als we met elkaar op déze plek staan dan gaan onze gedachten in het bijzonder naar de Belgische en Nederlandse verzetsstrijders die hier op deze plek door de Duitse bezetter zijn gefusilleerd. Doodgeschoten omdat ze vol overtuiging en met een intens verlangen wilden werken aan een vrije, vreedzame wereld. Wereldwijd.
Ook vanavond zullen we in eerbied de namen noemen van hen van wie bekend is dat ze hun leven hier hebben moeten laten en ik heet dan ook in het bijzonder de nabestaanden van deze vrijheidsstrijders welkom op deze plek bij Fort Rhijnauwen, waar wij zullen herdenken.

H.M. Ostendorp ADP_7803_01_-71.jpg ADP_7834_01_-78.jpg

Beste mensen,
Wij staan vanavond 2 minuten stil in een onrustige wereldtijd, een wereld die in brand lijkt te staan, oorlog en grootschalig geweld zijn aan de orde van de dag. Het maakt ons bezorgd, bang soms, kwetsbaar en klein.
Maar van daaruit, naar ik hoop, ook bewust dat wij –juist om wát wij hier vanavond herdenken- nooit mogen vergeten om vanuit de kracht van liefde met veerkracht te blijven werken aan een wereld van vrede.

Dames en heren,
‘Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst’. Dát is het jaarthema dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei aan dit jaar heeft gekoppeld. Zelden heeft een gekozen thema mij zo geraakt.
Als wij onze ogen sluiten voor het verleden, dan hebben we onze hoofden gebogen en onze schouders laten zakken. Dat zou écht onrechtvaardig zijn naar de mannen en vrouwen die waar ook ter wereld hun leven gaven voor onze vrijheid, dát zou pas écht onrechtvaardig zijn naar de mannen en vrouwen die hier op deze plek zijn gefusilleerd, hun leven hebben gegeven voor een vrije, vreedzame wereld.

Laten we opveren, laten we elkaar aanmoedigen dat het woord van liefde, vrede en respect onze tong regeert en onze harten vult.
Laten we elkaar inspireren met open handen, in tolerantie en met respect écht om te zien naar elkaar, wie we ook zijn, waar we ook vandaan komen en welke geloofs- of levensovertuiging we ook hebben.

Geachte aanwezigen,
Dadelijk staan we twee minuten stil, twee minuten intense stilte om te herdenken en stil te staan bij hen die gestorven zijn bij hun inzet voor een vreedzame wereld. Laten we de geschiedenis levend houden en ons met open ogen blijven richten op de toekomst, een toekomst vol van het streven en verlangen naar vrede, wereldwijd.

Hans Martijn Ostendorp
Burgemeester gemeente Bunnik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s