Opening Herdenking 2023


Door Janneke Schermers

Goeden avond dames en heren. Namens het bestuur van de Stichting Herdenkingsmonument Fort bij Rijnauwen heet ik u van harte welkom hier op het Fort bij Rijnauwen. Wij herdenken vanavond de verzetsstrijders die hier, op deze plek, voor onze vrijheid hun leven lieten. Zij hebben hier hun laatste minuten doorgebracht en hebben over hetzelfde pad gelopen als wij allen zojuist hebben gedaan. ‘Opdat wij niet vergeten’ staat er op dit monument en daar gaat het inderdaad om. Wij zijn dan ook heel blij met de betrokkenheid van leerlingen van verschillende scholen in Bunnik bij deze herdenking. Jonge mensen moeten ervoor zorgen dat wij inderdaad nooit vergeten.

IMG_7551

Ook een warm welkom voor alle nabestaanden, speciaal voor hen die hier voor de eerste keer aanwezig zijn. Verder wil ik van harte welkom heten mw. Olga Cogen van de Belgische ambassade, die hier aanwezig is namens het Koninkrijk België. Ook een speciaal welkom voor de heer Rob Mullekom gedeputeerde van Utrecht, die hier aanwezig is namens de provincie Utrecht. De burgemeester van de gemeente Bunnik, de heer Ruud van Bennekom is aanwezig evenals de kinderburgemeester, Lobke Leussink. Beiden krijgen zo dadelijk het woord, de burgemeester voor zijn herdenkingsrede en Lobke leest een gedicht voor.

Voor ik hen het woord geef wil ik Muziekvereniging Constantia bedanken, die elk jaar de herdenking muzikaal begeleidt en de beide volksliederen laat klinken. Als u met de stille tocht heeft meegelopen, dan heeft u aan het begin het gezang gehoord van Multiple Voice. Hen wil ik ook met name bedanken omdat ze bereid waren in te vallen toen bleek dat Vocaal Ensemble Cantecleer, dat dit jaar zou zingen en dat ook op de uitnodiging was vermeld, verhinderd bleek. Tenslotte wil ik graag de vrijwilligers van de politie, brandweer, EHBO en alle andere vrijwilligers bedanken, want zonder hen kon deze herdenking ook niet worden gehouden.

Dan geef ik nu graag het woord aan de heer Van Bennekom voor zijn herdenkingsrede.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s